For mange mennesker følger der ændrede prioriteter i livet med til at blive forældre. De små åbner op for ting i os, vi ikke havde set komme, eller de forstærker vores ønsker og vores personlighedstræk. Kriser, sygdom og modgang kan også skabe rum for, at vi oplever ændrede behov i os selv.
Inspired Beyond Babies har lavet en undersøgelse i 2021, der viser, at næsten 23% skiftede job i forbindelse med en barselsorlov, mens hele 70% overvejede det. Og lige over 35% af dem, der ikke skiftede job i løbet af barslen, gjorde det i stedet 3-12 måneder efter, de var vendt tilbage.
Tendenserne omkring arbejdsliv og familie, som influerer hinanden, er mange for øjeblikket. Fælles for dem er en øget oplevelse af frihed til at vælge:
- Ligestilling og #Metoo
- Øget ønske om hjemmepasning af småbørn
- Større fleksibilitet med hybridarbejde og 4 dages arbejdsuge
- The great resignation og FIRE (financial independency retire early)
Hvad er din situation?
Måske ønsker du at følge barnets kognitive udvikling og efterleve dets behov for tid og tilknytning ved at gå ned i tid, nedsætte pendlertiden, have hjemmearbejdsdage eller flekstid?
I min seneste mødregruppe var seks ud af seks enten ledige, opsagt eller klar til at finde et nyt job efter endt barsel. En enkelt er blevet hos sin arbejdsgiver her tre år efter fødsel. Det handler naturligvis også om, at man i en barsel kommer på afstand af sine arbejdsopgaver og på den måde reflekterer over, hvad man elsker at arbejde med, og hvad der egentlig er ok at slippe.
Så hvad kan du gøre, hvis du vil bruge mere tid sammen med dit barn, end barslen kan rumme?
I ét af mine blogindlæg kan du blandt andet møde Line Riis Knudsen, som valgte at opsige et forholdsvist nyt job og finde en deltidsansættelse tættere på hjemmet for at imødekomme den rolige tid med børnene, hun ønskede at holde fast i.
Når jeg selv skal inspireres, vender jeg mig mod Kulturkritisk Forum på Facebook og Instagram med Mie Storm ved roret. Hun går all in og hjemmepasser og hjemmeskoler sine børn, fordi hendes faglige viden om institutionalisering, tilknytning og adskillelse byder hende det. Mie Storm driver selvstændig virksomhed indenfor de samme emner. Og vigtigst af alt for mig – hun dømmer aldrig os, der blot vælger elementer af hendes livsanskuelse til og ikke går all in.
Vil du have mere fokus på ligestilling i dit arbejdsliv eller din virksomhed, så bør du vende ansigtet mod Birgitte Baadegaard og hendes bog ManiFEST for Kvinder. Bogen forklarer historisk, hvorfor vi står, hvor vi gør – mand såvel som kvinde – og opfordrer til en bevægelse. En bevægelse, som insisterer på at være lige med mænd – ikke ens, og som kommer omkring et historisk, arbejdsmæssigt og kønspolitisk perspektiv indhyllet i spiritualitet. Mie Storm og Birgitte Baadegaard har sat hinanden stævne i dette podcast-afsnit, hvor de bliver konkrete på fx ønsker til barsel i fremtiden.
Jeg ved, at der er mange økonomiske spekulationer forbundet med at skulle træffe store valg som fx at skabe mere tid til børnene. Den slags kan du også finde inspiration til hos Nanna Hyldgaard, som er forfatter til bøgerne “Lev for det halve” og “Rig på tid”. Hendes familie lagde livet markant om, da både hun og manden fik stress indenfor 6 måneder.
Ønsker du sparring på arbejdsdelen af jeres fremtidige liv, så tag fat i mig.