Jobsøgningens årstider
Store ferietid nærmer sig med to skridt frem på de solrige dage, hvor vi bader i havet og spiser i haven, og et halvt skridt bagud, hver gang en byge rammer, eller temperaturen dykker. Sommeren går op og ned, og sådan er sæsonen også for jobsøgning. Og for vores motivation for den sags skyld.
Vores motivation kan ikke være konstant eller høj hele tiden, for vi har brug for både adrenalin og ro. Det urolige og det rolige og alle punkterne derimellem hænger sammen i en vekselvirkning.
I jobsøgning er der også en vekselvirkning, eller årstider om man vil. Der er for eksempel de temperamentsfulde januar og august. Efter de store ferieperioder fortæller mange, at de har haft tanker om det gode liv, som ofte inkluderer overvejelser om, hvorvidt de er i det rette job. Derfor er januar og august i Danmark traditionelt de to måneder, hvor der er flest jobskifter, flest stillingsopslag og flest udadvendte aktiviteter.
Omvendt er der før ferietid flere strukturerede og mere indadvendte perioder, hvor arbejdsopgaverne handler om at få rundet af, opsummeret, afrapporteret, eksamineret og så videre.
Disse perioder kunne vi kalde jobsøgningens årstider, dens ebbe og flod. Ved ebbe og flod, ved ro og uro, ved indadvendthed og udadvendthed er der styrker og svagheder. Og der er valg.
Du har et valg mellem jobsøgningsværktøjer
Er du jobsøgende op mod en sommerferie og oplever mængden af stillingsopslag ebbe ud, så kan du træffe valget om at gå mere opsøgende til værks. Du kan lave dig en bruttoliste over ti virksomheder, du godt gad arbejde for. Research dem og find kontaktpersoner. Kontakt derefter et menneske på den pågældende arbejdsplads og interview dem om virksomheden eller arbejdsopgaverne og smid din egen faglighed ind der, hvor den passer.
Med omvendt fortegn kan du træffe valget om at trække dig lidt tilbage op mod ferien og fx optimere dit CV eller øve dig i at oversætte dine kompetencer til en anden branche.
Om du kan trække dig, kommer naturligvis an på, om du modtager en ydelse. Gør du det, betaler du for ydelsen ved at levere minimum to ansøgninger om ugen. Også op mod en ferie. Men hvis du taler med et menneske, som har ansættelseskompetence, i en virksomhed, så kan det muligvis tælle som én ud af de to ansøgninger om ugen. Ansættelseskompetence betyder blot, at personen har opgaven med og penge til at ansætte andre på arbejdspladsen.
Udover arbejdsmarkedets temperamenter, så tag også bestik af dit eget.
Har du brug for, at der snart sker noget på jobfronten, uanset om du er ledig eller sidder i et sikkert job? Så tag chancen og ræk ud. Brug din rastløshed til at skabe noget med og vend den udad, så den ikke bliver destruktiv for dig. Har du mere behov for at læne dig ind i roen, så kan det være, du skal gøre netop det. Blokér nogle tidsrum i din arbejdskalender, så du får tid og ro til at runde ordentligt af på dine arbejdsopgaver inden ferien. Måske får du endda kigget på, hvad der er relevant at starte op med efter din ferie? Og øger din arbejdsglæde derved.
God sommer uanset dit og sommerens temperament!