Outplacement

skilt med mange retninger på, som viser logoet på bryder karriere

Outplacement

At komme videre efter en opsigelse

Hvor ofte har du oplevet at blive opsagt? Fyret. Det er et vilkår, som de fleste af os vil opleve én eller flere gange gennem arbejdslivet. I nogle brancher sker det oftere end i andre, fordi nogle brancher planlægger minutiøst efter indkomne ordrer eller aftaler og derfor mindsker eller øger medarbejderstaben derefter. En fyring er noget, mange af os vil komme ud for én eller flere gange i vores arbejdsliv. Derfor er det vigtigt for dig at vide, at du nok skal komme videre. Outplacement kan være én af vejene til at komme videre.

 

De første reaktioner

Uanset om du havde set opsigelsen komme eller ej, bliver de fleste alligevel chokerede, når det sker. Kroppen stivner lidt. Går i alarmberedskab og gør klar til at flygte eller kæmpe. Vrede er også en naturlig følelse i den første tid efter en opsigelse, fordi du reagerer på, at andre dømmer dig ude. Du søger måske svar på hvorfor, eller tvivler på sandheden af den grund, du har fået for opsigelsen. At være ked af det er helt naturligt, og det skal du have lov til. Men det er sket. Du er blevet opsagt. Derfor skal du ryste det første chok af dig, og så skal du sige til dig selv, at nu har du muligheden for at gå efter det, du drømmer om.

Én af grundene til, at en fyring rammer os så hårdt, er, at vi i Danmark lægger meget af vores identitet i hænderne på vores arbejde. Det er ofte det første, vi taler med et nyt menneske om: hvad laver du så? Jeg er cykelmekaniker. En fyring betyder derfor, at vi får frarøvet en del af vores identitet og står tilbage med et tomrum. Nogle mennesker føler sig værdiløse, fordi de oplever, at deres primære værdi lå forankret i deres arbejdsopgaver, og nu da opgaverne er taget fra dem, flyder de derfor rundt på må og få uden det faglige anker at binde deres identitet fast til.

En del ønsker at fortsætte i et nyt, men lignende job, måske hos drømmevirksomheden. Det kalder vi et lineært jobskifte, fordi det bygger videre på den eksisterende profil. En anden del ønsker at gå efter noget nyt på grund af en karrieredrøm eller et ønske om personlig udvikling. Her er der ikke den samme linearitet, men jeg vil påstå, at du altid vil kunne bruge dine erfaringer igen. Også selvom du måtte ende med at skifte branche. 

 

Penge og pligter

Derefter melder der sig tit tanker om penge. Hvor længe kan min/vores økonomi holde til, at jeg står uden job? Hvad skal jeg gøre for at få dagpenge? Er der steder, jeg/vi kan spare i en periode, indtil jeg er i job igen? Hvor tæt er jeg på pension? 

Hvornår bliver min sidste dag på arbejde? Hvad skal jeg lave indtil da? Bliver jeg nødt til at fortsætte tiden ud? Kan jeg lave en fratrædelsesaftale? Er der en outplacement-aftale på min arbejdsplads, som jeg kan bruge på en sparringspartner, som kan hjælpe mig med at komme videre?

Du har både rettigheder og pligter under en opsigelse, og det er altid en god idé at rådføre dig med din fagforening og/eller A-kasse. Her er en række spørgsmål, du kan stille dem:

  • er min opsigelse i orden?
  • bør jeg lave en fratrædelsesaftale, og hvad kan den indeholde?
  • er der en fortrolighedsklausul, jeg skal overholde, og hvordan kan jeg arbejde rundt om den?
  • hvad er de første skridt ind i en jobsøgningsperiode?

Du kan have kontraktlige forhold til din arbejdsgiver, som skal respekteres. Generelt kan det ikke anbefales at brænde broerne bag dig. At smække døren efter dig. Det danske arbejdsmarked, og nogle brancher specifikt er så små, at der er stor sandsynlighed for, at du kommer til at møde tidligere kolleger og chefer igen. Så undgå så vidt muligt de personlige hævntogter, den vrede stemme og bebrejdelserne overfor din snart tidligere arbejdsgiver og/eller kolleger. 

 

Karrierestigen eller den snoede vej?

Et arbejdsliv er en snoet vej med bump og huller. Stopskilte, rundkørsler, omveje og genveje. Motorveje, overhalinger, uheld og en masse kortlæsning. Du kan gå mange veje, og den gammeldags karrierestige, hvor du kun kunne tage trin op eller ned af stigen eksisterer ikke for ret mange længere. Stigen er et uhensigtsmæssigt symbol, fordi det kun kan gå enten opad eller nedad. Sandheden er snarere, at vi bevæger os sidelæns. Der er så mange sidestillede dagsordener, og en del af dem kan sagtens sameksistere.

 

Outplacement

Er du usikker på, hvor du skal hen i et nyt job, og hvad du egentlig har lyst til, så er det godt givet ud at finde en sparringspartner. Det kan være en karriererådgiver som mig. Ofte har et firma med outplacement-strategi for fyringer lavet samarbejdsaftaler med et konsulenthus, som så varetager samtaler med den opsagte ud fra en fast skabelon og et fast timetal. Vil du gerne have lidt mere end standardvaren, så overvej at vælge en soloselvstændig. Det kræver kemi mellem os, ja, men til gengæld får du en markant anden fleksibilitet og en personlig tilgang til dine dilemmaer.

Tjek med din arbejdsgiver:

  1. Er der outplacement tilknyttet min fyring?
  2. Hvad er beløbet, og hvordan får jeg råderet over det?
  3. Hvilket konsulenthus samarbejder I med, og til hvem skal jeg melde, hvis jeg ønsker selv at vælge rådgiver?

 

Vil du vide mere om, hvem jeg er som rådgiver, kan du læse det her. Og du er altid velkommen til at ringe og snakke med mig i 15 minutter uden beregning for at finde ud af, om jeg kan hjælpe dig.