Hvad med jobsøgningen frem mod en barsel?

Jeg vover at dele folk op i to grupper: dig, hvis motivation i jobsøgningen falder lineært med, at din mave vokser eller dine måneder med barnet nærmer sig. Og dig, som ikke oplever en ændring i din motivation mod job.

Det er kun naturligt, at dit drive mod at søge jobs falder lineært med, at din mave vokser, eller at dine måneder med datteren eller sønnen nærmer sig. Som du sandsynligvis ved fra din A-kasse eller jobcenter, kan du få dagpenge eller anden ydelse, når du er aktivt jobsøgende. Derfor skal du fortsat søge jobs, selvom du nærmer dig en barselsperiode.

Så – hvordan går du til jobsøgningen frem mod en barsel?

Du kan vælge at skrive en kommende barsel på dit CV, så en potentiel arbejdsgiver kan se, hvornår barslen er planlagt. Eller du kan nævne det under jobsamtalen. Det kan være en hjælp for planlægningen af din nye ansættelse. Du kan også vælge helt at udelade information om en kommende barsel og håbe på ansættelse. Det er fuldt ud lovligt, eftersom du kun er forpligtet til at oplyse en arbejdsgiver om din graviditet, når der er 3 måneder til forventet fødsel.

Jeg vil på ingen måde anbefale dig at lyve. Nogen er blot nødt til at sætte børn i verden, for at samfundet kan fortsætte. Derfor er barsler også en samfundsopgave, som arbejdspladser må tage deres del af ansvaret for.

Nogle kommende forældre ønsker at blive ladt i fred og kan ikke forestille sig at starte i nyt job kort før en barselsperiode (selvom trygheden i at have en ansættelse og dermed eventuelt en betalt del af barslen er rar). Andre vil hellere end gerne smage på et nyt arbejdsliv inden en barsel, så de holder fast i den faglige sult. Lige her skal du bruge din hjerne og dit hjerte til at finde for og imod en løsning, der passer til dig/jer.

Hvad er bedst for dig/jer?

Nyt job og kommende barsel rimer fint på hinanden

Hvis du hører til den gruppe, hvis motivation for et job ikke svækkes, så gem informationen om din barsel til en jobsamtale. På den måde holder du fokus på det faglige, som du kan. Hvis du skriver en kommende barsel i dit CV, er den svære kunst at flytte læserens fokus tilbage på det faglige. Det gør du bedst ved at fortælle om den værdi, du kan være medskaber af i virksomheden med din kombination af personlighed, faglighed og erfaring. Og modtageren lytter bedst, når I sidder overfor hinanden i en samtale.

Skal jeg informere om barsel først eller sidst i samtalen?

Hvis du gemmer sætningen om en kommende barsel til sidst i samtalen, kan det smadre det faglige indtryk, som du har nået at gøre i den første del af samtalen, da din samtalemakker bliver i tvivl om, hvad de skal bruge informationen til. Lige sådan risikerer du, at deltagerne til samtalen glemmer alle dine kvalifikationer og kun står tilbage med barslen.

Så sig endelig, hvad de kan bruge informationen om din barsel til. Du kan fx sige: ”jeg ønsker at bruge perioden inden min barsel til at komme i gang med de fleste af mine nye opgaver samt lære alle kolleger og organisationen så godt at kende som muligt, så jeg uden problemer kan springe ind i rytmen igen efter min barsel”.

Hvis du vælger at begynde jobsamtalen med at informere om din barsel, er det også vigtigt, at du angiver, hvad de skal bruge informationen til. Du kan fx sige: “inden vi går i gang med det faglige, så vil jeg gerne informere jer om, at jeg har en forestående barsel i den og den måned. Så ved I det ift. planlægning. Og så er jeg enormt glad for, at vi kan tale sammen om stillingen, for der er nogle arbejdsopgaver i den, som passer rigtig godt til den erfaring, jeg har med mig”.

Ved at bruge ordet informere, så lægger du op til, at det er et stykke information, som de kan tage til sig, men som ikke skal diskuteres. Der er sprogligt en forskel på at sige: jeg vil gerne informere jer om (modtageren skal bare tage det ind og behøver ikke reagere) eller sige: jeg vil gerne fortælle jer, at… (modtageren kan spørge ind til fortællingen).

Om du skal nævne barslen først eller sidst i jobsamtalen handler derfor også om din egen tilgang til emnet.

Skriv endelig en kommentar med dine eksempler på gode formuleringer.

Det vigtigste er min baby

Hvis du hører til den gruppe af mennesker, hvis motivation for job falder, fordi du koncentrerer dig mere og mere om barnet, så skal du overhovedet ikke have dårlig samvittighed. Selvfølgelig er den lille ny det vigtigste i dit liv!

Som jobsøgende OG på vej på barsel kan du vælge at skifte tilgang til din jobsøgning. Hvis du skriver en kommende barsel på dit CV, vil du i mange tilfælde ikke blive valgt til stillingen.

Den metode kan man naturligvis mene om, hvad man vil. Det samme kan siges om erhvervslivets af og til ret sort/hvide måde at sortere ansøgere på.

En anden mere diplomatisk måde at ændre sin jobsøgning på, er at skifte målet ud med et andet. Hvis målet ikke er et nyt job inden barsel, hvad kan det så være?

Skru ned for antallet af søgte opslåede stillinger og skru i stedet op for kaffemøder og kurser. Vær dog opmærksom på, at du opfylder kravene for din ydelse, hvis du er på dagpenge eller lignende. Målet med at skrue op for kaffemøder og kurser er at udvide din faglige horisont og dit netværk.

  • Måske er du lærer og vil enormt gerne have mere viden om autismespektret? Så deltager du i online webinarer eller kurser om emnet.
  • Måske har du sjældent tid til at fordybe dig i en faglig problemstilling? Så låner eller køber du en fagbog og tager dig en ”læseorlov”.
  • Måske sidder du og løser daglige webopgaver i en virksomhed, men kunne godt tænke dig at skifte stilling til et sted, hvor du kunne blive del af en større afdeling? Så opsøger du personer, som sidder i den type stilling og inviterer til kaffemøder.

På disse måder (og flere til) kan du bygge på din profil og dit netværk på en tilfredsstillende måde for både dig og jobcentret/A-kassen.

Og så har du noget i bagagen til, når du vender retur til jobsøgningen.